Afacerea ta își asumă responsabilitatea legală privind gestionarea deșeurilor?

Distribuie articolul pe:
 

Problemele comunității legate de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor de către întreprinderile mici și mijlocii sunt din ce în ce mai vizibile. În condițiile în care mii de firme nu au încheiat un contract cu o firmă de colectare sau salubritate, cele mai multe deșeuri ajung în apropierea locuințelor, iar situația deșeurilor abandonate devine din ce în ce mai răspândită. Mai mult, abandonarea deșeurilor este interzisă și pedepsită, potrivit Legii 211/2011, principala lege cu privire la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare. 

În contextul actual al protejării mediului la nivel global, autoritățile de pretutindeni iau măsuri pentru a minimiza impactul asupra mediului și a controla anumiți factori de risc, printre care se numără și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Cu toate că legea impune reguli stricte referitoare la gestionarea deșeurilor de către companiile din industria de producție sau din comerț în mod special, conform autorităților locale, 4 din 5 antreprenori din Sectorul 1 București - o zonă cunoscută pentru activitatea economică, nu au contracte cu o firmă de salubritate sau cu o firmă de colectare a deșeurilor.

Ce măsuri trebuie să ia companie ta pentru gestionarea eficientă a deșeurilor?

În primul rând, analizează ce deșeuri produci și cum sunt gestionate în prezent. Pe lângă evidența deșeurilor pe care le produci, dacă te încadrezi în categoria producătorilor sau importatorilor de produse ambalate și/ sau ambalaje, atunci te poți numi OPERATOR ECONOMIC care are datoria legală de a recicla și valorifica ambalaje pe care le pune pe piață.

Imediat ce începi să activezi pe piață românească, ai obligația de a declara cantitatea de ambalaje introdusă, cantitate ce va trebui înregistrată și în sistemul de raportare al deșeurilor de ambalaje al Administrației Fondului pentru Mediu.

Conform Legii nr. 249/2015, Art. 16 alin. (5), începând cu data de 1 ianuarie 2019, poți realiza obligația privind răspunderea extinsă a producătorului, prin două metode:

  1. a) Fie individual, prin gestionarea propriilor ambalaje introduse pe piaţă naţională;
  2. b) Fie prin intermediul unei organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), autorizată de către comisia constituită potrivit Legii nr. 211/2011.


De asemenea, se poate opta pentru a plăti penalitatea de 2 Lei/ Kg pentru ambalajele introduse pe piața națională și nereciclate direct către AFM, dar pe lângă faptul că nu contribui la finanțarea sistemul de reciclare din România și la protejarea mediului înconjurător, suma plătită sub formă de penalitate este cu până la 40% mai mare decât atunci când alegi colaborezi cu un OIREP.

Astfel, nu doar responsabilitatea ta legală privind gestionarea și valorificarea deșeurilor este preluată de către un OIREP, ci și costurile tale vor fi reduse semnificativ.

Alege să îți îndeplinești în deplină siguranță obiectivele legale de reciclare și valorifici împreună cu un partener de încredere  precum Fepra, care îți va oferi transparență operațională și suportul de care ai nevoie.

Distribuie articolul pe:

 

Articole asemănătoare