Metode de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje

Distribuie articolul pe:
 

Când te implici în gestionarea și reciclarea deșeurilor, pentru a minimiza efectele activității tale asupra mediului înconjurător, realizezi un proces complex, dar plin de satisfacții. În afară de faptul că operezi în deplină legalitate, începi să înțelegi cum ambalajele, care ar avea un impact negativ pentru mediu dacă nu ar fi reciclate, pot deveni în timp resurse sau chiar bunuri refolosibile.

Conform modelului tradițional de economie, suntem obișnuiți să eliminăm materialele de care nu mai avem nevoie. Astfel, un răspuns natural la întrebarea “Ce facem cu deșeurile?” poate fi de multe ori “Le eliminăm”. De cele mai multe ori, însă, eliminarea deșeurilor presupune a le risipi prin aruncare. Pentru a reduce această risipă și a proteja totodată mediul înconjurător, antreprenorii pot găsi alternative prietenoase cu mediul.  

Descoperă în continuare ce ar trebui să știi despre reciclarea și valorificarea deșeurilor.

Ce înseamnă valorificarea deșeurilor de ambalaje?

Valorificarea este partea finală a procesului de reciclare, constând în reutilizarea materiilor obținute după ce au fost suspuse unui întreg proces de prelucrare, de la colectare, transport și tratare, până la reciclarea și depozitarea deșeurilor. Este un proces anevoios, care se desfășoară în timp și pentru care sunt angrenate resurse multiple.

Valorificarea deșeurilor poate fi de mai multe feluri, fiind reprezentată de operațiuni de utilizare a deșeurilor drept combustibil pentru generarea agentului termic sau curent electric, regenerarea anumitor uleiuri/solvenți, reciclarea deșeurilor din plastic, hârtie, metal, sticlă, lemn sau compostarea deșeurilor biodegradabile, etc.

Cine are obligația de a recicla și valorifica deșeurile?

Orice generator de deșeuri de ambalaje - producător sau importator - care pune pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaje are obligația legală de a recicla și valorifica aceste materii. 

Dacă vrei să afli mai multe informații, în legea 211/2011 poți găsi principalele obligații ale generatorilor/deținătorilor de deșeuri, pornind de la definiții specifice, clasificarea și codificarea deșeurilor și operațiunile de eliminare/valorificare pe care ești obligați să le parcurgi. 

Cum poți realiza reciclare și valorificarea deșeurilor de ambalaje?

Reciclare și valorificarea deșeurilor se poate face fie individual, fie prin transferul obligației către un OIREP. Iată ce presupune fiecare dintre variante:

Individual - prin colectarea ambalajelor provenite din activitatea proprie, în cazul în care deții în cadrul companiei reursele necesare pentru a realiza acest proces: contracte cu salubriști, colectori, reciclatori, stații de incinerare, un consultant de mediu intern care să întocmească raportarea lunară a cantităților către instituțiile abilitate

Prin transferul obligației - un operator economic autorizat, în speță OIREP, va prelua întreaga responsabilitatea de reciclare și valorificare anuală a deșeurilor generate de tine. 

Care sunt țintele de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje?

Țintele anuale privind valorificarea sau incinerarea în instalatii de incinerare cu valorificare de energie și, respectiv, reciclarea deșeurilor de ambalaje, care trebuie atinse la nivel național, sunt conform Legii nr. 249/2015, art. 14:

(1) Obiectivele anuale privind valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu valorificare de energie şi, respectiv, reciclarea deşeurilor de ambalaje, care trebuie atinse la nivel naţional, sunt următoarele:

  1. a) valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu valorificare de energie a minimum 60% din greutatea deşeurilor de ambalaje;
  2. b) reciclarea a minimum 55% din greutatea totală a materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje, cu realizarea valorilor minime pentru reciclarea fiecărui tip de material conţinut în deşeurile de ambalaje.

(2) Valorile obiectivelor prevăzute la alin. (1) lit. b) sunt următoarele:

  1. a) 60% din greutate pentru sticlă;
  2. b) 60% din greutate pentru hârtie/carton;
  3. c) 50% din greutate pentru metal;
  4. d) 15% din greutate pentru lemn;
  5. e) 22,5% din greutate pentru plastic, considerându-se numai materialul reciclat sub formă de plastic.

Ce avantaje îți aduce reciclare și valorificarea deșeurilor de ambalaje?

Companiile au început să observe valoarea pe care o au materialele refolosite în rândul publicului și foarte multe dintre ele introduc deja promisiunea utilizării materialelor reciclate în mesajele lor de brand. 

Pe lângă îndeplinirea obligațiilor legale, gândește-te la faptul că impactul acțiunilor tale se va simți în atitudinea partenerilor de afaceri și a clienților. Implicarea companiei în activități de protejare a mediului, respectiv a comunității, reprezintă un mod responsabil de a contribui la reducerea poluării. Astfel, afacerea ta va fi privită ca una responsabilă, implicată și eco friendly. 

Reciclarea și valorificarea deșeurilor s-au transformat în ultimii ani în metode de responsabilizare socială apreciate de consumatori. În acest context, ai posibilitatea de a fideliza clienții existenți și atrage noi clienți prin comunicarea transparentă cu privire la metodele de gestionare responsabilă a deșeurilor. 

Într-un mediu de afaceri dinamic, compania ta își poate construi un element diferențiator printr-o gestionare corectă a deșeurilor pe care le produce.

Alinierea la bunele practici curente pentru implementarea metodelor de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje îți poate transforma afacerea într-un brand mai sustenabil, ceea ce va conduce la dezvoltarea armonioasă pe termen lung. Din punct de vedere al economiei circulare, afacerea ta poate deveni un pilon important în eficientizarea sistemului de utilizare a resurselor, astfel definindu-te drept o afacere responsabilă, cu grijă față de mediu. 

Dacă îți dorești ajutor în gestionarea deșeurilor, colaborează cu un partener de încredere care poate oferi afacerii tale un plus de siguranţă. Echipa FEPRA îți oferă consultanță specializată pentru ca tu să fii în siguranță. Intră în contact cu echipa noastră!

 

Distribuie articolul pe:

 

Articole asemănătoare