INTERVIU Teodora Tompea: Informațiile din mass-media despre colectare selectivă

Fepra
Fepra Sep 3, 2021 12:02:00 PM #Eco-interviurile Fepra

Distribuie articolul pe:
 

Schimbarea în mai bine în ceea ce privește mediul înconjurător este un subiect de mare importanță pentru mulți români, însă o educație corespunzătoare în acest sens este necesară. Pentru a aduce valoare în rândul instituțiilor care abordează acest subiect, Digi24 aduce în prim plan o emisiune care oferă informații de interes pentru publicul larg din România. Teodora Tompea este unul dintre membrii echipei care se ocupă de acest proiect, motiv pentru care am invitat-o să ne vorbească mai multe despre cum se raportează românii la situația actuală a mediului înconjurător.

Teodora Tompea este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de televiziune din România și ne bucurăm tare mult că a acceptat invitația noastră de a povesti mai multe despre subiecte legate de colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, educație ecologică și situația actuală a țării noastre, la aceste capitole.

Ce legătură există între omul de televiziune, Teodora, și subiectele menționate mai sus? În primul rând o emisiune cu tematică de mediu, care se numește “Planeta ești tu!” și pe care Teodora o moderează săptămânal, la Digi 24. Desigur, această simbioză este valorificată de pasiunea ei pentru ecologie și protecție a mediului, cât și de interesul și dorința de a schimba ceva în acest domeniu.

Ne-am dorit în primul rând să aflăm cum a fost primit de public acest concept unic în formatul emisiunii educative de la Digi24, ,,Planeta ești tu!”, așa că am invitat-o pe Teodora să ne spună mai multe despre acest concept.

 

Teodora Tompea: Mulțumesc pentru interesul legat de emisiunea “Planeta ești tu!”. Este cu adevărat un concept unic în România pentru că abordează exact tematicile care sunt de interes pentru noi toți atunci când facem referire la mediu și climă. 

Pentru Teodora, preocuparea față de subiecte despre mediul înconjurător i-a deschis noi oportunități datorită observării importanței pe care o acordă oamenii mediului. În calitate de moderatoare a emisiunii Știrile Zilei, aceasta ne-a mărturisit că a fost determinată de discuțiile cu specialiști de la care a rămas cu multe bune practici și idei în a împărtăși astfel de experiențe și cu publicul larg. 

Echipa alături de care Teodora reușește să aducă informații valoroase publicului este formată din numeroși specialiști care încântă urechile fiecărui membru al proiectului.

Teodora Tompea: Noi, jurnaliștii Digi24, suntem cei care punem întrebările și aducem în atenție temele, iar cei avizați în domeniu vin cu răspunsuri și propuneri. Este un proiect la care țin foarte mult și mă bucur că publicul urmărește emisiunea în număr atât de mare.

 

FEPRA: Am vrea să te întrebăm cum vezi tu informațiile venite din mass media, pe subiecte legate de schimbări climatice, poluare, deșeuri sau colectare selectivă. Sunt suficiente, acoperă nevoile cetățenilor? Ar trebui schimbată abordarea și dacă da, în ce mod?

Teodora Tompea: Sunt informații utile, necesare și încă insuficiente. De altfel și noi ne inspirăm din diversele povești ale celor cu experiență în domeniul mediului, naturii, ecologiei și climei. Cred că ceea ce lipsește pentru publicul larg este adaptarea discursului și a mesajelor. De foarte multe ori atunci când citim sau când auzim informații despre schimbările climatice și impactul asupra mediului avem senzația că suntem ”certați” sau rămânem cu sentimentul că suntem neglijenți. Poate chiar suntem. Dar nu din frustrare se naște o inițiativă reală. Ci din înțelegere și acceptare. Cred că mai intâi de toate lucrurile trebuie explicate foarte simplu, pe înțelesul tuturor, descifrate și nu ca la un curs de specialitate. Ci ca o poveste care la final să aibă rol moralizator.

Teodora speră ca emisiunea pe care o moderează, Planeta ești tu!, să ajute la îndeplinirea acestui obiectiv. Ea crede cu tărie că pe lângă intervenția autorităților, noi oamenii trebuie să depunem la rândul nostru eforturi prin a ne documenta mai bine pentru a lua individual acțiuni pe care mai apoi ,,să le putem aplica în grupuri mai mari, ca inițiative civice”.

 

FEPRA: Noi, la FEPRA, încercăm să schimbăm percepții și comportamente legate de colectarea separată a deșeurilor de ambalaje și a deșeurilor aruncate în mod incontrolabil în natură. Tu faci colectare selectivă acasă și mai ales cum ți-ai dori tu să se întâmple lucrurile în acest sector? Cum ai încerca să convingi un cetățean de importanța colectării selectivă?

Teodora Tompea: Da, eu am norocul să trăiesc în afara Bucureștiului, într-un loc în care colectarea selectivă există deja la nivel de oraș. Recunosc faptul că în cartierul meu toată lumea face asta și sunt mândră de lucrul acesta. Nu sunt puși mereu la dispoziție și sacii pentru fiecare tip de deșeu în parte, dar ne descurcăm cum putem. Măcar s-au făcut pași în domeniul acesta. 

În privința planurilor ce ar trebui urgentate, Teodora și-ar dori existența pubelelor pentru reciclare în cât mai multe locații și colectarea selectivă. Aceasta este de părere că o preocupare ridicată în această direcție a instituțiilor și firmelor ar aduce schimbări semnificative. Drept urmare, oamenii ar trebui să beneficieze de facilități prin care să poată recicla. 

Teodora Tompea: E important ca oamenii să aibă la îndemână toate mecanismele pentru a face asta, nu trebuie ca cineva să simtă că face un efort când reciclează, ci că e mai simplu decât atunci când aruncă la grămadă. Cred că asta lipsește cu adevărat. Și educața în acest sens care trebuie să înceapă acum ca peste ani să vedem efectele în generațiile actuale.

 

FEPRA: Avem decalaje majore în atingerea țintelor de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje. Suntem la 14%, deși în 2020 ar fi trebuit să ajungem la 50%. Trăim în era digitalizării, a tehnologiilor moderne și a informațiilor. Ce crezi că ne-a lipsit pentru a atinge aceste ținte?

Teodora Tompea: Cred că tocmai ce spuneam mai sus. Vorbim în termeni complicați care nu ajung la populația de masă, mai ales într-o țară care se confruntă cu un procent uriaș de analfabetism funcțional. Sunt oameni care nu știu efectiv ce trebuie să facă în acest sens și de asta e nevoie de a le aduce în atenție cât mai mult din ce presupune grija față de mediu. Să existe cu adevărat capacitatea și posibilitatea de reciclare la îndemâna oricui, așa cum trebuie să existe si legislație și aplicabilitatea legislației.

În ceea ce privește viitorul, Teodora vede formatul educației ecologice ,,Ca parte importantă a întregii societăți”.

Teodora Tompea: Suntem în urmă în privința educației timpurie, darămite la nivel de ecologie. Dacă vor exista modele de bună practică, mai multe inițiative de informare a publicului, capacitatea de a acționa real și aplicarea legii, atunci cred că deja primii pași sunt făcuți. În alte țări se întâmplă la fel. 

În lipsa mijloacelor de transport, pe cât mai multe rute și cu cât mai multe variante, Teodora este de părere că cei care utilizează mașinile personale nu trebuie condamnați, la fel ca în cazul celor care poluează aerul prin arderea frunzelor primăvara, deoarece nu snt educați în acest sens. Teodora continuă spunând că ,,și mai rău este că oamenii nu știu cum să selecteze corect gunoiul și că pot face asta foarte simplu. Dar fără simple explicații în acest sens și mai ales repetarea lor, nu avem șanse să îi convingem că acesta poate fi un stil de viață”.

 

Putem observa că procesul de îmbunătățire a colectării separate a deșeurilor de ambalaje din România este dependent de o educație ecologică în rândul oamenilor. Emisiuni precum “Planeta ești tu!” sunt doar unul dintre pașii necesari în transformarea acestei situații ecologice. Într-un astfel de proces, schimbările pornesc individual de la oameni, însă aceștia au deseori nevoie de un stimulent din partea instituțiilor și autorităților reprezentative, iar viitorul depinde de astfel de intervenții.

Distribuie articolul pe:

 

Articole asemănătoare