INTERVIU Ionut Ruscea: Despre Sustain.ro, un concept sustenabil pentru cești

Fepra
Fepra Sep 12, 2021 12:06:00 PM #Eco-interviurile Fepra

Distribuie articolul pe:
 

Producția cănilor a fost întotdeauna în creștere datorită obiceiurilor consumatorilor, iar în ultimii ani producția locală a amplificat această piață. Cu toate acestea, încă există destul de puține afaceri sustenabile în această piață, una dintre acestea fiind cei de la Sustain.ro, care au dezvoltat un concept sustenabil pentru ceștile de cafea. L-am invitat pe fondatorul Sustain.ro să ne vorbească despre ideile care au pus bazele unei astfel de afacere, cât și despre impactul pe care îl au tendințele din zona producției de produse sustenabile în comportamentul consumatorilor și ce înseamnă acest aspect pentru viitorul mediului înconjurător. 

FEPRA: Cum ți-a venit ideea să dezvolți acest business?

Ionuț Ruscea: Am plecat de la ideea unui mesaj foarte simplu: opriți-vă din a mai face investiții, fie ele chiar și mici, în servicii sau produse care nu întrunesc principiile sustenabilității și ale economiei circulare, au producții depășite, consumatoare de resurse uriașe și care nu pot fi reutilizabile. Am început să testăm piața, pe nișa noastră, și să încercăm să aflăm care este percepția românilor cu privire la produsele care fac mult rău mediului. Așa am aflat că sunt foarte mulți oameni care își doresc o alternativă la amblajele de unică folosință, iar noi am venit cu paharele de cafea, pe care le poți folosi o lungă perioadă de timp, iar la final le poți recicla. 

Pe viitor, echipa Sustain.ro își propune să introducă în magazinul lor un număr mai mare de alternative pentru ambalajele de unică folosință. Conform lui Ionuț Ruscea, aceștia au început deja să dezvolte planul de a pune pe piață o alternativă la PET, care vine sub forma unei sticle reutilizabile cu filtru pentru consumul apei diect de la robinet. 

Unul dintre obiectivele care au ajutat în dezvoltarea conceptului Sustain.ro a fost de a ,,evita folosința a cel puțin 40 de mii de pahare de plastic pe lună”, după spusele fondatorului. Iar un studiu la scar mică realizat de aceștia arată că ,,orice utilizator, care folosește o cană reutilizabilă, evită să consume, pe lună, 40 de pahare din plastic nereciclabil care riscă să ajungă la groapa de gunoi”.

 

Fiind un concept deosebit ce poate avea un impact major pe piața produselor sustenabile, ne-am dorit să aflăm mai multe despre produsele realizate de Sustain.ro. Pentru început, Ionuț Ruscea ne-a spus câteva cuvinte despre tipul de materiale pe care îl conțin cănile de cafea.

Ionuț Ruscea: Materialul este făcut dintr-un amestec de coji de cafea cu polipropilenă, astfel că, atunci când iși vor încheia ciclu de viață vor putea intra în procesul de reciclare.

În ceea ce privește durata de viață a produselor, care este un alt aspect la fel de important în zona sustenabilității, cănile de cafea create de Sustain.ro pot fi utilizate de ani de zile. În cazul deteriorării produselor, din diverse motive, clienții sunt îndemnați să contacteze echipa Sustain pentru a le preda cestora produsul, urmând să li se ofere altul la schimb, cu o reducere a prețului, ,,tocmai pentru a încuraja consumul sustenabil”. În cele din urmă, produsele colectate sunt trimise producătorului care se va ocupa de procesul de reciclare – ,,un proces complex care nu se poate face în țara noastră”.

 

FEPRA: Ce tendințe ai remarcat până acum, clienții folosesc astfel de produse mai degrabă pentru că este cool și în trend să ai un comportament sustenabil sau realmente înțeleg pe deplin necesitatea adoptării unui astfel de comportament?

Ionuț Ruscea: Ambele variante. Însă partea bună este că indiferent de motivele pentru care oamenii aleg să folosească astfel de produse, contează cel mai mult că așa reușim să dezvoltăm cât mai mult acest trend al sustenabilității. Pînă la urmă, important este că oamenii încep să aleagă produsele prietenoase cu mediu.

 

FEPRA: Cum vezi tu că se întâmplă lucrurile, la nivel național, în sectorul colectării separate a deșeurilor de ambalaje?

Ionuț Ruscea: Consider că lucrurile au evoluat în ultimii ani, însă nu suficient de mult încât să ne apropiem de limita normalității. S-au făcut campanii de informare și conștientizare, preponderent au fost realizate de entități non-guvernamentale, însă autoritățile au venit prea puțin cu soluții reale în sprijinul celor care au trecut prin procesul de educație și ar fi putut adopta un comportament responsabil. Mă refer aici la punerea la dispoziție a infrastructurii de colectare separată. Așadar, o muncă comună a celor două sectoare, guvernamental și non-guvernamental, este imperios necesară în progresul acestui sector.

 

Modelul acesta de afacere sustenabilă este dovada că tendințele din zona sustenabilității sunt în continuă creștere, oamenii fiind în același timp din ce în ce mai preocupați de mediul înconjurător. Într-un astfel de context, afacerile care reușesc să adopte un astfel de model vor avea de câștigat pe termen lung. Desigur că schimbările vin cu un cost, iar în cazul afacerilor românești care vor să devină  mai sustenabile, infrastructura poate aduce deseori provocări. Însă o colaborare și comunicare deschisă și eficientă între mediul de afaceri și autorități va avea un impact semnificativ asupra producției, iar făcând-o mai sustenabilă, va aduce beneficii și mediului înconjurător.

Distribuie articolul pe:

 

Articole asemănătoare