INTERVIU Bogdan Andronache: De ce este nevoie pentru un management național al deșeurilor eficient?

Fepra
Fepra Sep 18, 2021 2:00:00 PM #Eco-interviurile Fepra

Distribuie articolul pe:
 

Un mediu mai curat și o societate mai verde trebuie să fie bine înrădăcinată în strategii eficiente de economie circulară, iar unul dintre aceste concepte a fost aplicat și în modelul de afacere al EcoTree.ro, un startup românesc care ajută companiile să recicleze deşeurile. L-am invitat pe Co-founderul startup-ului, Bogdan Andronache, să ne răspundă la o serie de întrebări referitoare la importanța informării și sistematizării pieței, astfel încât orice persoană sau companie să poată efectua cu minim efort operațiuni de reciclare.

Bogdan Andronache ne-a vorbit despre ideea de construire a proiectului EcoTree, un concept ce a început în 2017 și care a luat naștere cu scopul de a valorifica și mai mult ideea de “digital sharing”, după spusele acestuia: văzând cum servicii precum Uber (ride-sharing), AirBNB (shared economy) și platformele de food delivery ne-au schimbat viața și au adus mai multă valoare în industrie […] ne-am întrebat dacă aceste concepte ar fi de folos și în economia circulară, proceselor de reciclare și management al deșeurilor.

Pentru ca EcoTree să se poată diferenția pe piața acestor servicii, aceștia au parcurs un plan riguros, care a început cu înțelegerea modului de desfășurare a proceselor, cum este structurată piața și care sunt principalele probleme cu care se confruntă jucătorii astfel încât să poată determina cum pot fi ajutați. Astfel, în urma acestui proces, diferențiatorii EcoTree aduc avantajele profitabilității și practicabilității, după cum ne-a mărturisit și Bogdan Andronache:

B.A.: EcoTree și-a asumat misiunea de facilitator și conector digital al pieței de colectare a deșeurilor, aduce fiecărui utilizator funcționalitățile și avantajele de care are nevoie. Spre exemplu, dacă vorbim de generatorii de deșeuri mici, aceștia au nevoie de rapiditate și acces la informații despre cum și ce să facă, generatorii mari vor automatizare, raportare și eficiență, iar colectorii caută optimizare, noi clienți și profitabilitate. În platforma EcoTree, fiecare utilizator își poate identifica pachetul optim de funcționalități, în același timp poate fi responsabil cu mediul înconjurător, într-un mod simplu și profitabil.

 

FEPRA: Cum a reacționat piața după ce ați lansat proiectul? Cui vă adresați?

B.A.: EcoTree este în etapa de testare, efectuăm cu cateva zeci de companii proiecte avansate prin care validăm și ajustăm, după caz, funcționalitațile, interfața și alte mecanisme. Este un proiect complex și l-am planificat pentru a răspunde multor nevoi identificate în piață, persoanelor fizice, cât si companiilor indiferent de pozitia geografică, tipul sau cantitatea deșeului generat.

Unul dintre obiectivele afacerii EcoTree este lansarea serviciilor de automatizare cât de mult posibil în zona de documente, rapoarte, acces la date, management al mai multor locații, către companii. Ulterior acestei faze, Bogdan Andronahce ne-a mărturisit că aceștia plănuiesc să se extindă către persoanele fizice acolo unde, spune acesta, ,,ne bazăm pe implicarea autoritaților publice, firmelor de salubritate, dar si partenerilor colectori cu focus în această zonă”.

 

FEPRA: Cum vezi tu un mecanism fezabil de aliniere a industriilor la economia circulară?

B.A.: Din punctul meu de vedere mecanismul ideal de aliniere la economia circulară trebuie să asigure informare, responsabilitatea clar în proces, control si transparență. În 2020 toate acestea trebuie să se întâmple mai ales printr-un sistem digital, să existe un cadru legal clar, dar și principii de funcționare asumate. În acest fel rolul fiecărui jucător: producător, consumator, generator deșeuri, colector, reciclator, autoritate, devine mai clar, acțiunile sale devin predictibile și efortul depus de fiecare mai transparent, cuantificabil.

Este foarte ușor, existând transparență și date, să justifici valoarea unui jucător la fiecare subproces din economia circulară. Doar așa poate exista evoluție și o piață competitivă cu rezultate remarcabile.

 

În ceea ce privește actualul sistem de management național al deșeurilor, Bogdan Andronache ne-a vorbit despre două mari aspecte ca fiind cele mai mari probleme ale actualului sistem. Ambele țin de transparență și acces facil la date:

B.A.: O parte a problemei ține de informare și sistematizare a pieței, mai exact punerea la dispoziție a informațiilor minim necesare pentru ca o persoană sau companie să efectueze cu minim efort operațiuni de reciclare. Acestea se pot soluționa prin punerea la dispoziție de mijloace simple pentru apelarea operatorilor de salubritate sau reciclare, emiterea de documente justificative, calcularea transparentă a efortului prestatorului de servicii, efectuarea plății în funcție de gradul de reciclare.

Cealaltă parte a problemei ține de control si acțiune, mai exact prin promovarea bunelor practice în cazul companiilor care ating țintele de reciclare și care contribuie proactiv la îmbunatațirea domeniului. Totodată este necesară informarea și stimularea celor care sunt în curs de aliniere. Și nu în ultimul rând este necesară penalizarea părților care destabilizează sau neglijează total zona de responsabilitate. 

Pentru a răspunde acestor nevoi, Bogdan Andronache spune că echipa EcoTree.ro ,,este pregatită să pună la dispoziție o platformă care unește companiile responsabile si gata să imbrațișeze un parcurs de dezvoltare transparent, predictibil și sustenabil”.

 

FEPRA: Cum putem crește țintele naționale de reciclare?

B.A.: Pentru a putea crește nivelul național de reciclare ar fi indicat să evaluăm unde suntem în raport cu cele patru mari categorii de personalități ale utilizatorului: cei care fac, cei care încearcă, cei care nu știu si cei care nu vor. Să măsurăm pe cât posibil nivelul astfel încât acțiunile să poată fi armonizate cu tipul de comportament al utilizatorilor. Prin promovarea celor care fac, susținerea celor care încearcă, alături de educarea utilizatorilor care nu știu, dar și stimularea celor cărora nu le pasă, lucrurile se vor așeza și vor lua o pantă ascendentă. 

De altfel, scopul EcoTree stă la baza acestei nevoi, fiind dezvoltată ,,ca o platformă a celor care își dedică timp și efort pentru a recicla și caută permanent soluții de a îmbunătăți lucrurile, dezvoltând permanent conținut și interacțiune prietenoasă pentru a atrage utilizatori noi, chiar și din categoriile: ”încerc”, “nu știu”, “nu vreau”.

 

FEPRA: Ce vă propuneți în următoarea perioadă?

B.A.: În urmatoarele 6 luni ne propunem să lansăm serviciul EcoTree către zona B2B și să atragem cât mai multe companii, generatori de deșeuri din toată țara. Este foarte important să primim feedback, să ajustăm și să măsurăm nivelul de satisfacție al utilizatorilor. Analiza ne va ajuta să dezvoltăm permanent servicii din ce în ce mai bune cu tot mai multă valoare, spre indicatori ideali de reciclare, pentru noi toți.

 

Pentru a contribui la un management național al deșeurilor eficient, este necesară prioritizarea soluțiilor care să poată optimiza munca operatorilor de salubritate sau reciclare. Mijloace simple pe care aceștia să le poată avea la dispoziție pentru a gestiona deșeurile reprezintă un pas foarte important, care ar aduce schimbări semnificative la nivel național. În același timp, promovarea bunelor practice în cazul companiilor care ating țintele de reciclare și care contribuie proactiv la îmbunatațirea domeniului este o activitate esențială în a convinge cât mai multe companii și consumatori să își asumă o mică partea din responsabilitatea față de mediu.

Distribuie articolul pe:

 

Articole asemănătoare