INTERVIU Ambrus József: Implementarea unui plan de management integrat al deșeurilor pentru județul Covasna

Fepra
Fepra Sep 20, 2021 2:00:00 PM #Eco-interviurile Fepra

Distribuie articolul pe:
 

Implementarea unui plan eficient de management al deșeurilor este un proces îndelungat, în special într-un context în care sunt necesare strategii de promovare intense și foarte bine definite. În același timp, comunicarea și relația cu alte instituții este esențială pentru a consolida un sistem bine definit, care să dureze și care să funcționeze corespunzător. Despre aceste aspecte, cât și despre pregătirea necesară pentru a dezvolta proiecte care să conducă la creșterea ratei de reciclare am discutat cu Directorul Executiv al ADI-SIMD Covasna, o asociație care își desfășoară activitatea cu scopul de a aduce în atenția publică o funcţionare eficientă a întregului sistem de management integrat al deșeurilor.

FEPRA: Ce campanii de informare și conștientizare ați derulat până în prezent?

A.J.: Noi ne-am concentrat foarte mult pe campanii în mass media locală. Tot ce înseamnă ziare românești și cele în limba maghiare. Cu machete, articole despre colectare selectivă, programe de ridicare a deșeurilor în localități și alte informații utile din domeniu. Iar acest lucru a ajutat foarte mult, în sensul în care a fost singurul canal de comunicare unde am avut convingerea că informația diseminată va ajunge la cetățeni.

Directorul executiv al ADI-SIMD Covasna ne-a vorbit despre cât de mult a contat strategia de promovare pentru a face ca aceste campanii să fie utile și importante. Printre aspectele pe care ni le-a menționat Ambrus József a fost lucrul cu voluntarii care s-a dovedit a fi foarte eficient în a primi feedback relevant, prin care compania a putut primi informații importante referitoare la opinia oamenilor, problemele lor sau chiar sugestiile care pot fi puse în practică.

 

FEPRA: Cetățenii au început să facă colectare selectivă tocmai prin prisma informațiilor pe care le-au primit de la dumneavoastră?

A.J.: Da, în mare măsură fluxul de informații pe care le-au primit a fost unul esențial în schimbarea mentalității și îl putem considera o componentă esențială. Însă, eficiența colectării selective de la populație a venit și prin introducerea altor măsuri, nu doar prin comunicarea unor informații. A contat campania, au contat măsurile de constrângere legală pe care le-au primit UAT-urile (Unitățile Administrativ Teritoriale), dar și măsurile pe plan local pe care le-am implementat noi, ca ADI.

 

FEPRA: Ce rată de colectare/reciclare are județul Covasna și pe ce loc vă aflați?

A.J.: În prezent ne aflăm la 26% deviere de la depozitare. Sunt cifre și statistici transparente, publice și care pot fi verificate. Asta ne situează în topul primelor două ADI-uri la nivel național cu rata cea mai mare de reciclare.

 

FEPRA: Cum ați reușit să creați și să implementați un plan performant de management al deșeurilor pentru județul Covasna?

A.J.: A fost un proces îndelungat care a presupus, în primul rând, extrem de multă muncă. Un alt rol important în acest proces l-a avut relația durabilă pe care am construit-o cu partenerii noștri: consilii locale, OIREP-uri, consiliu județean, autorități, operatori locali, etc. Și nu în ultimul rând, am avut nevoie de multă determinare, seriozitate și de dorința de a schimba lucrurile.

 

FEPRA: În cât timp au început să se vadă rezultatele?

A.J.: Nu am o proiecție a numărului de zile, însă vă pot spune că rezultatele bune au început să se vadă în momentul în care am introdus colectarea selectivă door to door, în mediul rural. În momentul în care am renunțat la colectarea făcută la insule (*acele puncte de colectare unde oamenii merg să-și depoziteze deșeul) și am introdus acest concept, pur și simplu creșterea procentelor de colectare a explodat. 

Conform directorului executiv al ADI-SIMD Covasna, în atingerea acestor rezultate a contat și introducerea măsurilor restrictive a principiului ,,plătește cât arunci’’. Acesta menționa că în județul Covasna, la stația de sortare, datorită proiectului, se selectează pe 18 fracții deșeul.

 

FEPRA: Ce este mai important în aceste domeniu, pentru a atinge rezultate bune: o pregătire profesională temeinică sau mai degrabă ai nevoie doar de ambiție și dorința de a schimba lucrurile în bine? Poți face performanță dacă nu ai o specializare/formare profesională  în domeniul gestiunii deșeurilor?

A.J.: Eu sunt de profesie veterinar. Și cu toate acestea, alături de echipa mea, am reușit să ne poziționăm în top 2 județe cu cel mai performant sistem de management al deșeurilor la nivel național. Iată că, mai degrabă, a contat faptul că eu mi-am dorit să schimb lucrurile în bine și mai puțin a contat faptul că nu aveam o pregătire în domeniu.

 

FEPRA: Care sunt sugestiile dumneavoastră pentru creșterea ratei de reciclare la nivel național?

A.J.: Primul pas, cunoscut de toată lumea, este crearea unei rețele funcționale de infrastructură. Degeaba avem noi proiecte și ghiduri, dacă cel mai important element lipsește, și anume infrastructura. Apoi, un al doilea pas important este trecerea cât mai repid la sistemul de colectare door to door. Iar al treilea pas este un sistem performant de colectare. 

 

Concluziile pe care le putem sublinia la finalul interviului cu Directorul executiv al ADI-SIMD Covasna aduc valoare celor care se implică activ în activități management integrat al deșeurilor. Aceste măsuri simple, dar aplicate corespunzător și în colaborare cu instituții care să aducă aportul necesar, pot avea un impact semnificativ în situația colectării la nivel național. Deseori, aceste măsuri nu trebuie decât observate atent și adaptate contextului din România, unde vor putea fi ulterior împrumutate ,,modele de bune practici din alte state în care lucrurile în acest domeniu funcționează bine”.

Distribuie articolul pe:

 

Articole asemănătoare