Cum poți gestiona deșeurile de ambalaje generate în cadrul companiei tale

Fepra
Fepra Oct 5, 2021 3:37:05 PM #deșeuri de ambalaje

Distribuie articolul pe:
 

În ultimii ani, tot mai multe companii din întreaga lume au început să își arate preocuparea față de cantitatea deșeurilor generate de activitatea specifică industriilor în care activează. Se estimează că producția de plastic și alte tipuri de deșeuri a crescut exponențial la nivel mondial în doar câteva decenii, de la 1,5 milioane de tone în 1950 la 359 de milioane de tone în 2018. 

Astfel, tot mai multe companii caută metode și soluții prin care să protejeze mediul înconjurător și să reducă impactul propriei activități asupra acestuia. Preocuparea față de efectele deșeurilor este un răspuns la amploarea globală a schimbărilor climatice, generate de un consum intens. În plus, situația deșeurilor amenință și aspecte precum sănătatea umană sau flora și fauna. 

Situația deșeurilor din ambalaje în România

În România există, de foarte mulți ani, o transpunere a legislației europene, în ceea ce privește obligativitatea companiilor (producători sau importatori) de a recicla și valorifica un procent din ambalajele puse pe piață. Pentru că am amintit mai sus de plastic, țintele pentru materialele plastice (inclusiv PET) sunt de 22,5%.

Însă, atunci când vine vorba despre obligația  de reciclare și valorificare, pe care o au producătorii și importatorii în privința deșeurilor de ambalaje, auzim frecvent una sau mai multe dintre aceste obiecțiii: “noi nu avem deșeuri pentru că suntem o companie mică”,  “firma noastră are puțini angajați și nu are cine să se ocupe de acest lucru”, “avem cantități nesemnificative”, ”noi nu producem deșeuri”, etc.

Legislația este, însă, foarte clară și se aplică tuturor companiilor care pun pe piață produse cu ambalaje, indiferent de volum sau de activitate. Este important să ai în vedere ultimele reglementări referitoare la gestionarea deșeurilor, cum la fel de important - și primul pas, de altfel - este să te înregistrezi ca producător sau importator și să depui la autoritățile de mediu declarații corecte și complete cu privire la cantitățile de ambalaje introduse sau puse în piață.

Iată care sunt pașii prioritari pentru a gestiona deșeurile de ambalaje din cadrul companiei tale, prin activitățile întreprinse:


1 | Desfășoară un audit de mediu și vezi care este impactul activității tale

Auditul de mediu reprezintă o măsură importantă și extrem de eficientă, mai ales când ești la început de drum în acest domeniu. Acesta presupune inițial o analiză și evaluare, apoi periodic, acțiuni prin care compania ta este îndrumată și consiliată în vederea obținerii tuturor avizelor de mediu necesare desfășurării activităților conform normelor și standardelor legislative. Cu ajutorul unui audit de mediu, vei ști exact care este impactul activității tale, ce aspecte legale te privesc și care sunt pașii ulteriori pe care trebui să-i parcurgi. 

Auditul trebuie să respecte o serie de criterii, dictate adesea de autoritățile în domeniu, iar în cazul gestionării deșeurilor, acesta are scopul de a facilita prevenirea sau reducerea producerii deșeurilor, precum și facilitarea valorificării acestora. Legislația este foarte strictă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, iar afacerea ta ar trebui să realizeze periodic un audit de mediu, așa cum de altfel prevede și Legea 211/2011 art. 43.

Apelează la o companie de consultanță și audit pe mediu pentru suport specializat companiei și industriei tale. 

  1. 2 | Analizează care sunt țintele impuse și dacă poți să le îndeplinești individual

În urma auditului de mediu, vei putea decide dacă poți gestiona în mod individual țintele de reciclare și valorificare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje pe care compania ta le pune pe piață.

Iată care sunt pașii necesari pentru a îndeplini în mod individual țintele:

  1. 1 | Întocmirea dosarului pentru declararea cantității de ambalaje puse în piață, dar și efectuarea calculelor și stabilirea cantităților lunare de deșeuri de ambalaje necesare pentru a fi valorificate/reciclate, iar apoi, pregătirea unui dosar lunar care să conțină asigurarea trasabilității deșeurilor până la reciclator prin documente justificative și financiar contabile.
  2. 2 | Evidența gestiunii deșeurilor conform HG 856/2002.
  3. 3 | Pregătirea dosarului lunar cu documente de trasabilitate până la valorificator/reciclator, cu toate documentele cerute de AFM. 
  4. 4 | Factura fiscală de prestări servicii de valorificare deșeuri de ambalaje;
  5. 5 | Formulare de încărcare-descărcare deșeuri de ambalaje;
  6. 6 | Avize de însoțire a mărfii;
  7. 7 | Anexa VII – document de transport deșeuri nepericuloase întocmit în conformitate cu Regulamentul 1013/2008;
  8. 8 | Dovada privind statutul de valorificator/reciclator pentru deșeurile valorificate/reciclate;

Pentru tot acest proces, asigură-te că ai în companie sau lucrezi cu o echipă de experți de mediu care să se ocupe de realizarea și întocmirea lunară a activităților enumerate mai sus, pentru a acționa conform legislației și a evita posibilele încălcări ale legii care atrag după ele sancțiuni.  

  1. 3 | Vezi ce presupune, pentru afacerea ta, colaborarea cu un OIREP

În cazul în care consideri că procesul de îndeplinire a obiectivelor de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje este unul anevoios, care presupune angrenarea unor resurse importante (financiare, operaționale, umane, logistice) pe care compania ta nu le poate acoperi, atunci există posibilitatea de a externaliza acest serviciu către un OIREP (Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului), care va prelua, prin contract, îndeplinirea obligațiilor tale legale și îți va asigura, anual, realizarea țintelor pe tipurile de ambalaje pe care le generezi. Astfel, în mod transparent și prin respectarea legislației în vigoare, colaborarea cu un OIREP îți poate aduce, în primul rând, beneficii de ordin financiar, dar și de timp, prin faptul că nu vei mai fi nevoit să investești costuri în toate resursele menționate mai sus. 

Întră în legătură cu unul dintre consultanții FEPRA pentru a îți oferi toate informațiile despre ce presupune colaborarea cu un OIREP și a-ți prezenta beneficiile și avantajele unei astfel de colaborări. 

Activitățile menționate anterior sunt un prim pas pentru a avea control asupra informațiilor cu privire la deșeurile produse de afacerea ta. Cu toate acestea, raportarea datelor referitoare la modul în care sunt gestionate acestea se poate transforma într-o provocare pentru multe companii. În special când reglementările de mediu pot avea un impact financiar asupra afacerii tale, cum se întâmplă în cazul amenzilor aplicate pentru nerespectarea legislației de mediu în vigoare.

Când gestionarea deșeurilor devine o provocare pentru compania ta, o soluție eficientă o reprezintă apelarea la servicii externalizate. Un partener de încredere va transforma toată această responsabilitate de gestionare a deșeurilor într-un proces transparent, prin care compania are la dispoziție rapoarte în timp real în aplicație și proceduri clare. 

Mai mult decât atât, aceste servicii vor aduce un plus de valoare și reduceri considerabile de cost și timp companiei. Dacă lipsa de resurse și organizarea privind gestionarea deșeurilor este o provocare pentru firma ta, intră în legătură cu unul din consultanții Fepra și îți vom oferi mai multe detalii referitoare la cum poți eficientiza costurile pentru gestionarea în condiții de siguranță a deșeurilor de ambalaje și în același timp să contribui în mod activ la crearea economiei circulare în România.

Concluzii

Așadar, gestionarea deșeurilor de ambalaje este o obligație legală, dar și o responsabilitate morală față de protejarea mediului înconjurător, prin propriile noastre acțiuni. Dar mai presus de toate, gestionarea corectă și eficientă a deșeurilor de ambalaje poate însemna un business care aplică principiile sustenabilității și care are grijă de protejarea resurselor. Aplicarea acestor politici îți poate aduce un plus de notorietate, dar și o încredere sporită în fața partenerilor, colaboratorilor sau clienților tăi. 

Distribuie articolul pe:

 

Articole asemănătoare